İkinci El Makine İhracatı

Kullanılan araçların ithalatı ve İkinci El Makine İhracatı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin bu operasyonu yürütmek için tek tek veya tüzel kişi olması halinde, ithal edilen malzeme ve ihracatçılarla çalışmak üzere genel olarak tanımlanmalıdır (bireysel bir kimlik numarası yeterlidir). Gümrük idaresi ile kayıt, ilk kez kayıt yaptırmayı gerektirir, aşağıda listelenen tüm belgeler kayıt için gereklidir;

  • İmza sirküleri (bireyler için imza),
  • Performans sertifikası,
  • Ticari kayıt
  • Vergi borcu mektubu
  • Vekaletname (temsil yoluyla)
  • Özdeş otorite kopyaları.

İkinci El Makine İhracatı Araç Sayacı

Bu üç sektörde ikinci el ithalata ve İkinci El Makine İhracatı için yapılan çalışmalara en büyük itiraz otomobil endüstrisinden geliyor. 1990’lardaki devam eden müzakereler sırasında, Türkiye Gümrük Birliği, AB, kullanılmış araçların ithalatını yasakladı. Türkiye’de otomotiv endüstrisinin gelişimine önemli bir katkı.

Ancak, 2017 yılı itibarıyla ikinci el eşya ithalatı yeniden başladı. Bu konuda anlaşmaya varılırsa, özellikle Avrupa Birliği’nin kurucuları, otomobil piyasasında bulunan ve Türkiye’de serbestçe araba ithal edildiği söylenen yedi üyeyi kullandı.

Bu bakımdan AB makamlarının net bir kararı olmamasına rağmen, yerli üreticiler bu konuda ekonomik yönetimden bu konuda duyarlı olmayı umuyorlar. Çünkü dünyanın en büyük 15. otomobil üreticisi olan Türkiye’nin en büyük hafif ticari araç üreticisi ve AB otobüsleri.

İkinci El Makine İhracatı İtirazlar Yükseliyor

Mühendislik sektörü aynı zamanda AB’den gelen İkinci El Makine İhracatı için de ithalatına da şiddetle karşı çıkıyor. Toplam pay, Türkiye’nin ihracatını, 200 ülkede satış yapan makine ve parça sektörüne göre yaklaşık yüzde 10’dur. Avrupa’nın 26’ncı regresyon ihracatı kriterleri belirleyen altıncı en büyük makine üreticisi, ithalat ise 22’nci sırada yer alıyor.
Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden Durmazlar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, 2016 yılında 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek mühendislik sektörüne “ikinci el” imza attı ve bu görüş ciddi hasara neden oldu.
Durmaz, AB’ye dayalı ikinci el ürünlerin dış pazarlardaki sorunlara eklenmesinin sektörün performansını hızlı bir şekilde yavaşlatabileceği konusunda uyardı. Türkiye çöplüğe dönüyor” diyor.

 

bknz: E-ihracat

başlıklar