- 4 Temmuz 2018
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Arama motoru optimizasyonu

Meta Tag nedir?
Meta Tag HTML kodunuzun HEAD bölümüne eklenmiş bilgi etiketleridir. Site içeriği ile ilgili arama motorlarına bilgi sunar. Artık günümüzde arama motorları meta tag’ları önemsemeyip kendi algoritmelarına göre indeksleselerde hala kriterlerden biridir. Meta Tag Nedir ? Nasıl Kullanılır ? konusunu temel önemli başlıklarda inceleyelim;
Meta Tag Nasıl Kullanılır ?
Title
Bakıldığında meta tag olmasa da bilinmesi gereken önemli başlıklardan birtanesidir Title. Title’ın kelime anlamının Türkçe karşılığı başlıktır. Title’a sitenizin başlığı diyebiliriz örnek vermek gerekirse, bir kitabın ismi gibi düşünebiliriz. Title kullanımı firmanızın ismi, hizmetleriniz gibi başlıkları kısaca belirtmek için kullanıır. HTML kodu ise <TITLE> ve </TITLE> şeklindedir.
Description
<meta name="description" content="XYZ" />
Description’nın kelime anlamının Türkçe karşılığı “açıklama”dır. Yine kitap örneğinden gidersek kitabınızın ön sözü, giriş kısmını örnek verebiliriz. Güncel arama motorlarının önemli kriterlerinden biridir. Tabi bu açıklamayı da abartmamak gerekiyor kısa ve öz şekilde faaliyetlerinizden bahsedilebilirsiniz.
Keywords
<meta name="keywords" content="kelime X, kelime Y, kelime Z" />
Keywords siteleriniz arama motorlarında sıralama alırken, hangi kelimelerden sıralama alacağına dair incelendiği önemli kısımlardan bir tanesi ve en önemli olanlarından dikkat edilmesi gereken konu, yine abartı olmadan bu anahtar kelimeleri kullanmaktır.
Robots
<meta name="robots" content="index,follow" />
Robot metası , arama motorlarının Robotlarıyla karşılaştıklarında, gelen arama motoru robotlarına rehberlik eder. Mesela indekslemek istemediğiniz bir sayfa varsa, nofollow kodu ile takip etme deyip robotu yönlendirebiliyorsunuz.
<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />
Content-Type
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
Bu sizin hedeflediğiniz ülke ile ilgili olarakta oldukça önemlidir. Bu değer girilmezse ISO-8859-1 olarak algılar, buda sizin latin alfabesi kullanılan bütün ülkelerde sıralama almanız anlamına gelir ki bunu istemezsiniz. Bunun için UTF-8 olarak kullanmak en doğrusu olacaktır.
Kullanım alanı daralmış Taglar
MSSmarttagsPreventParsing
<meta name="MSSmarttagsPreventParsing" content="true" />
Bu kod bir güvenlik duvarı gibi kullanılıyor genel anlamda Microsoft alt yapılı programarın sitenizi indekslerken tag oluşturmalarını önlemek için kullanılıyor. Artık kullanım alanı olmasa da kullanmakta fayda var.
Generator
<meta name="generator" content="Blogger" />
Sitenizin HTML kodunun hangi alt yapı kullanarak yazıldğı konusunda bilgi veren koddur. İstatistik tutmak için kullanılan bu tag MSSmarttagsPreventParsing ile beraber kullanılıyor.
Refresh
<meta name="refresh" content="X" />
Bu tag sayfadaki ziyeretçilerin kendileri sayfayı yenilemeden sizin otomatik yenileme saniyesi verdiğiniz koddur. 0 değeri ile yenilenmesini kapatabilirsiniz.
<meta name="refresh" content="X;URL=http://www.örneksite.com/sayfa.html" />