[pmc_box background_color=”#DF5148″ border_color=”#DF5148″ text_color=”#ffffff” ]

SEO Nedir ?

SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu, bir firmanın hedeflediği kelimelerde çeşitli arama motorlarında daha görünür olması ve daha üst sıralarda yer alması için yapılan algoritmik ve teknik çalışmalara verilen genel isimdir. SEO çalışmaları kapsamında web sitelerinin arama motorlarının sıralama kriterlerine uyumları gözetilerek çalışmalar yapılmaktadır. [/pmc_box]

Günden güne dijitalleşen dünyada özellikle son dönemde herkesin dilinde olan bir konseptten size bahsedeceğiz : SEO. Arama motoru optimizasyonu nedir ve nasıl yapılır sorularına bu yazılarda cevap arayacağız. İlk olarak dijital pazarlama konseptinin en önemli parçalarından biri olan SEO kısaca web sitelerinin arama motorlarında daha görünür hale gelmesi için yapılan teknik çalışmaları kapsar. SEO konseptinin içine iç ve dış SEO çalışmaları, içerik uygulamaları, görseller – videolar, kullanıcı deneyimi ve front end tasarımlarının yanı sıra backlink çalışmaları dahil edilmektedir. Oldukça geniş bir kapsama sahip SEO çalışmaları ile işletmeler hedefledikleri kelimelerde arama motorlarında üst sıraları elde ederek hedef kitlelerine kendi ürün ve hizmetlerini daha yakından tanıtmak için oldukça büyük bütçeler harcıyorlar.

İç SEO ve Dış SEO Nedir ?

Kısaca iç ve dış SEO konseptlerinden bahsetmek gerekirse, iç SEO web sitelerinin içerisinde yapılan çalışmalara verilen genel isimdir. Buradan hareketle dış SEO ise web sitesi dışında yapılan çalışmalara verilen genel bir isimdir. Örneğin; web sitelerine içerik girişi yapmak bir iç SEO çalışması iken, backlink çalışmaları birer dış SEO çalışmasıdır.

SEO ile İşletmeler Neyi Amaçlıyor ?

Dünyanın en büyük pazarı olan internet pazarında işletmeler kendi sektörlerinde kendi ürün ve hizmetlerine benzer aramalar yapan kullanıcıları hedefliyorlar. Burada temel amaç işletmelerin ürünlerinin en üst sıradan hedef kitlelere tanıtılmasıdır. Örneğin ; erkek spor ayakkabısı satan bir e-mağaza, arama motorlarında “erkek spor ayakkabı” terimiyle arama yapıldığında ön sıralara çıkarak müşterilerin kendi ürünlerini görmelerini, dolayısıyla bu pazarlama sürecini satışla sonlandırmayı amaçlamaktadır. SEO konsepti dijital pazarlamanın bir parçası olduğundan burada temel konsantre pazarlama üzerine olacaktır, satış süreci ise pazarlama sürecinin amacına ulaştığı yerde başlamaktadır.

SEO Nasıl Yapılır ?

Günümüzde önemli ve dünya çapında popüler arama motorları sıralama algoritmaları hakkında ipuçları verseler de hiçbir zaman tam olarak açıklamazlar. Bu nedenle bu alanda eğitim almış profesyonel danışmanlar tarafından SEO çalışmaları işletmeler için verimli olacaktır. Algoritmalar hakkında yeterli araştırmaları yaparak deneyimlemiş uzmanlar günümüzde SEO çalışmalarının temel olarak çözümlendiği bir kaç temel kriter konusunda ortak paydada buluşmuşlardır. Bu kriterler :

  • Website Yazılımı
  • İçerik Kalitesi
  • Backlink Kalitesi
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Mobil Uyumluluk

Aslında ana kriterler hakkında pek çok kişi aynı görüşte olsa da sıralamalar hakkında özellikle günümüzün yüksek rekabet koşullarında çok fazla değişkenden söz etmek mümkün. Özellikle mobil uyumluluk, AMP ve offline kullanıcı deneyimi gibi konseptler 2018 itibariyle oldukça popüler hale gelmiş durumda.

başlıklar