Mobil Uygulama SEO yani Application Search Optimation kısaca ASO, dijital ve mobil dünyanın yeni rekabet unsuru hakkında biraz bilgi verelim.
Mobil uygulamalardaki rekabet, akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte başladı. Bir rekabet ortamı oluştuktan sonra bu platformlarda öne çıkmak ve doğruları yapmak gerekmektedir. Bizim gibi SEO konusunda deneyimli firmalar mobil uygulamalar için SEO optimizasyonu konusuna daha çabuk adapte oldular.
Biliyorsunuz Google uzun zamandır, web sitelerinin mobil uyumlu olması konusunda ciddi güncellemeler ve duyurularda bulunuyor ve arama motoru optimizasyonu kısmında ana kriterlerden biri haline geldi. Aynı zamanda masaüstü Google hesabınız ile mobil Google hesabınızı birlikte kullandığınızda bilgisayarınıza bir bağlantı yapmaksızın uygulamayı telefonunuza yükleyebiliyorsunuz.
Bu durumda da mobil uygulamalar için web sitesi ve Google arama motoru optimizasyonunun da önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Uygulamanızın mobil aramada görünmesinin çeşitli yolları (ücretli reklam spotları, uygulama paketleri, öneriler, organik kısa snippet’ler) olduğundan, bu sıralamayı etkilemenin birçok yolu vardır. Ama önce, neden mobil uygulamalar için arama optimizasyonuna zaman ayırmanız gerektiğini inceleyelim.
Mobil Uygulama SEO, Uygulama Pazarlama Stratejiniz İçin Neden Önemlidir?
Mobil cihazlarda, masa üstü bilgisayarlarda olduğundan daha fazla arama motoru araması yapılmaktadır sanırım buna artık hepimiz hem fikiriz. Bu veriyi hem kullanıcılar kendi deneyimlerinden hem de Google’ın açıkladığı veriler ile ortaya koymaktadır hal böyle olunca mobil cihazlarda görünür olmak daha önemli bir hal almaya başladı.
Bununla birlikte, mobil uygulamalarınızın mobil arama sonuçlarında bulunmasını sağlamak, yalnızca yeni kullanıcılar edinmekle değil, mevcut kullanıcıları yeniden hedeflemekle de alakalıdır. Kullanıcılarınız, uygulamalarınızda sunduğunuz bir şeyi arıyor olabilir. Uygulamalar için SEO yaparak, sadece bir arama sonucunu tıklayarak uygulamanıza dönmelerini sağlayabilirsiniz.
En Yaygın Uygulama Bulma Yöntemleri
Kullanıcılar bir uygulamayı yüklemek için uygulama marketlerine giderler, bunlar Android için; Google Playstore, İOS için; Apple App Store veya Harmony OS için; App Galeri gibi mobil uygulama mağazalarına gider. Google tüketici alışkanlıklarını araştırma üzerine Ipsos MediaCT ile iş ortaklığı yaptı.
Araştırmaya göre kullanıcılar uygulamaların yaklaşık %40’ını uygulama mağazası arama, reklam ve önerileri ile mağaza içerisinden keşfedildiğini gösterdi.
Peki geriye kalan %60’lık kısım nerede? %60’lık kısım içerisinde arkadaşlar, aile, arama motorları, web sitesi, tv reklamları gibi çeşitli reklam kanallarıdır. Ve bu %60 lık kısmın %27’si arama motoru sonuçlarından uygulamaları indiriyor. Yani gelen toplamda yaklaşık 4 kişiden 1 i arama motorlarından uygulamanıza ulaşıyor.
Yani mobil uygulamanız ile ilgili arama motoru optimizasyonu yapmadıysanız potansiyel kullanıcılarınızın %27’sini kaybettiğiniz anlamına geliyor. Yani her uygulama veya oyun sağlayıcısının SEO yaptırması gerekmektedir.
Mobil Uygulama SEO Sıralama Faktörleri
Yazımızın buraya kadar ki kısmında uygulamalar için SEO’nun ne kadar önemli olduğunun üzerinde durduk, peki uygulamamızın arama motorlarındaki sıralamalarını neler etkiler?
En basit haliyle normal Arama motoru optimizasyonları ile çok benzerdir;
- Anahtar kelimeler,
- puan derecelendirmeleri ve incelemeler (yorumlar) ve
- kaliteli dış linkler.
- Anahtar Kelimeler: Diğer SEO stratejilerinde olduğu gibi, Mobil Uygulama SEO ile arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmeniz için önce doğru anahtar kelime seçerek başlamanız gerekmektedir. Bu kısımda Google Ads veya farklı 3. Parti araçları kullanarak uygulamanızın başlık ve açıklamanızı belirlediğiniz anahtar kelimeye göre optimize etmeniz gerekmektedir.
- Derecelendirme ve İncelemeler (Yorumlar) : Bu kısımdaki sonuçlarınız, etkileşimleriniz sadece mobil uygulama mağazanızda ki sıralamanızı etkilemez aynı zamanda SEO’daki sıralamalarınızı da etkileyen önemli bir kriterdir. Google ve diğer arama motorları büyük oranda kullanıcıların uygulamanız hakkında ne düşündüğüne ve kullanıcı deneyimleri üzerine bir algoritma ile çalışır.
- Kaliteli geri bağlantılar (Dış Linkler) : Dış linkler (back-linkler) olmadan çoğu SEO stratejisi hak ettiği yere gelemez mutlaka dış kaynaklardan beslenmesi gerekmektedir. Bu dış bağlantıyı ilk önce uygulamanız adına açtığını web sitesinden başlayın ve çeşitli kaynaklardan bağlantı ekleyerek uygulamanız hakkında konuşmasını sağlayın.
Arama Motoru SEO’su hakkında detaylı bilgi almak için ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz
Seo Nedir ? – En Kolay Seo Anlatımı – Günlük Örnekler İle Seo 2021
başlıklar