- 21 Aralık 2018
- Yayınlayan: admin
- Kategori: İhracat

İthalat İhracat Farkı
İthalat ihracat farkı, dışarıdan aldığımız ürünlere, ihracat ise dışarıya sattığımız ürünlere denmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülke ekonomisi olarak baktığımızda özellikle İthalat İhracat Farkı olarak son yıllarda dışarıdan ithalatın fazlalaştığını, dışarı ise ihracatın azaldığını gözlemlemekteyiz. Bunun sonucunda ortaya ülke ekonomimiz açısından hiç de hoş olmayan bir tablo ile karşılaşıyoruz ki bu da cari açıktır.
İthalat ve ihracat farkı olarak belli başlı olarak şunlardan bahsedebiliriz:
- İthalat ve ihracat, herhangi bir meta olabileceği gibi bir hizmet de olabilir.
- İthalatın diğer ifadesi dışalım, ihracatın ise diğer ifadesi dışsatım demektir.
- İthalat yapan kişiye ya da firmaya ithalatçı; ihracat yapan kişiye ya da firmaya ihracatçı denir.
- İthalat ve ihracat birbirlerinin taban tabana zıddı olan işlemlerdir.
- İthalat ve ihracatta yapılan uygulamalar, verilen destekler ve alınan vergiler farklıdır.
Detaylı Açıklamalar;
İhracat; bir malın veya değerin o dönemde yürürlükteki ihracat kuralları ve yönetmeliğine göre gümrük mevzuatına uygun olarak fiili ihracatının yapılması ve kambiyo mevzuatına göre bedelinin (bedelsiz ihracat hariç) yurda getirilmesi veya Müsteşarlıkça ihracat olarak kabul edilen diğer çıkışlar olarak İhracat Yönetmeliği’ndeki tanımlamaya göre yapılan bir ticari faaliyettir.
En genel anlamıyla ihracat, bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan, bu ülkede yetişen, üretilen, ihtiyaç fazlasını ülke dışına gönderildiği veya başka ülkelerden ithal edilerek ülkeye girdisi olup gerek ülke içinde işlenerek, ihraç ürünü haline gelmiş malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılması anlamına gelmektedir.
İhracatın yapılacağı ülkeye göre yapılan bir takım işlemler vardır. Bunlar;
- Ülkemizde kredi yatırım yapılarak kurulan tesislerin bedelinin, malla geri ödenmesine ilişkin aramızda bir nevi “Yap-İşlet-Devret” türü “özel hesap” bulunan ülkelere yapılacak ihracatta
- Türk ihraç ürünlerine kota uygulamakta olan ülkelere yapılacak olan ihracatta,
- Avrupa Birliği (AB) ’ne üye ülkelere yapılacak olan ihracatta,
- İsviçre, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn’dan oluşan EFTA ülkelerine ve Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) çerçevesinde yapılacak olan ihracatta,
- İkili ve çok taraflı kredi anlaşmalarımızın olduğu ülkelere bu çerçevede yapılacak olan ihracatta,
- Genel Preferanslar Sistemi (GSP) çerçevesinde Türkiye’ye tavizli gümrük oranları uygulamakta olan ülkelere yapılacak olan ihracatta,
- BM kararları çerçevesinde ambargo uygulanan ülkelere ihracatta, (Örneğin Libya)
- Tek taraflı olarak ambargo uyguladığımız ülkeler olarak Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi,
- Sınır ticaret merkezleri çerçevesinde yapılacak olan ihracata göre düzenlenmesi gereken evraklar, ihracat yapılacak olan müracaat neticesinde kurum ve kuruluşlar ile işlemlerde izlenmesi gereken uygulamalarda değişiklik olabilmektedir.
2018 Eylül ayı itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre İthalat İhracat Farkı bayağı bir azalmıştır. İhracatta patlama diye tabir edebileceğimiz gelişmelere karşılık ithalatta da azalmalar kaydedilmiştir.
bknz: E-İhracat