Irak’a ihracat nasıl yapılır? Ülke’nin Asya, Avrupa, Afrika kıtalarına yakın olması ticaret konusunda bir geçiş güzergâhında yer almasını sağlamıştır. Ancak İran yönetiminin 1900’lü yıllarda etrafındaki ülkelere karşı saldırgan bir tutum sergilemesi ticari anlamda olumsuz etkilenmesine sebep olmuştur. 2000’li yılların başında ise savaşın iyice baş göstermesi ile ülke ticari anlamda bir sarsıntıya uğramıştır. Özellikle güvenlik problemleri başka ülkelerin daha temkinli yaklaşmasına sebep olmuştur. Ancak son dönemde ülke, gelişmekte olması sebebi ile yeni yatırımlar yapılmasına imkân tanımıştır.

Farklı ülkelerin potansiyel bir pazar olarak görmesi Irak’ın e-ticaret hacmini geliştirmiştir. Özellikle son yıllarda inşaat alanında ülke genelinde bir gelişme söz konusudur. Irak’a ihracat nasıl yapılır denildiği zaman bu konuda öncelikle ülkenin hangi ürünleri talep ettiğine bakmak gereklidir. Ülkede ticari anlamda son yıllardaki gelişmeler şöyledir;

  • Son yıllarda İpek Yolu’nun tekrar hayata geçirilmesi konusunda Irak hükümet yetkilileri çalışmalar yürütmektedir.
  • Ülkenin stratejik konumunun bir geçiş güzergâhı üzerinde olması taşımacılık faaliyetlerini de ön plana çıkarmıştır.
  • Bu konuda farklı ülkelerden yatırımcılar Irak’a büyük yatırımlar yapmaktadır.
  • İnşaat malzemeleri satışında ülke bölgenin lideri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

E-İhracat için Uygun muyum ? Ücretsiz sorgulayın

[multi-step-form id=”1″]

Irak’ta E-Ticaret ve E-İhracat

Irak’a ihracat nasıl yapılır? bu konuda firmalar mutlaka Arapça siteler kurarak satış yapmalıdır.  Genellikle halk Arapça konuşmaktadır. Son yıllarda İngilizce konuşma oranında artış olsa da e-ticaret yapmak isteyen ülkeler mutlaka Arapça bir site oluşturmalıdır. Türkiye ile Irak ilişkileri bir ara kesintiye uğrasa da son yıllarda tekrar gelişme göstermiştir. Türkiye’den

  • gıda maddeleri,
  • hububat,
  • yaş meyve,
  • sebze gibi ihraç ürünleri ülkeye gönderilmektedir.

Ayrıca inşaatın ülkede revaçta olması nedeni ile inşaat malzemelerinden bazıları da Türkiye’den Irak’a ihraç edilmektedir. Ülke’de bir ticaret ağı kurmak isteyenlere yönetim izin vermekle birlikte belirli belge ve dokümanlara sahip olunmasını ister. Ülke yönetimi bu konuda oldukça esnek davranıyor. E-ticaret noktasında savaş nedeni ile gelişme gösterilememiş olsa da iyi bir pazar konumunda yer alan ülkeye birçok alanda altyapı anlamında girişimlerde bulunulabilir. Ancak e-ticaret konusunda kanunların yeterli olmadığı ve düzenlenmesi gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir.

 

IRAK

Irak, Orta Doğu’da bulunan ve uzun yıllar savaş hedefi olmuş bir ülkedir. Ülkede petrol yataklarının bulunuyor olması ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerin bu ülkeye olan ilgisini artırmıştır. Hatta uzun yıllar ABD – Irak savaşı tüm Orta Doğu’da büyük kıyımlara neden olmuştur.

Şimdilerde savaş mağduriyetini üzerinden atmak isteyen Irak,  çeşitli ülkelerden ithalat yapmaya başladı. Elbette bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Irak ülkemizden inşaattan gıdaya, tekstilden elektroniğe kadar pek çok ürün ithal etmektedir. Ancak Irak’ın bir savaş ülkesi olması, ülkemizden buraya yapılan ithalatlarda bazı sıkıntılar ortaya koymakta. Özellikle de gümrük ve ödeme aşamasında bu sıkıntılar giderek artmaktadır. Dolayısıyla Irak’a ihracat nasıl yapılır sorusu girişimcilerin gündeminde.

Öncelikle Irak açısından duruma bakıldığında, bazı belgelerin tam olması gerekmektedir. Irak’ın 1984’de yayımlanan Gümrük Kanunu’ndaki 23. Madde ithalat için şu dokümanları şart kılıyor. Bunlar;

  • Sanayi ve Ticaret Odası tarafından onaylanmış ticari fatura yükleme senedi,
  • Gümrük beyannamesi,
  • Ürün bazında standart dokumanlar (her zaman gerekli, olmayabilir)

Aslında bu adımlar basit gibi görünse de, atılması en zor, en zaman alçı ve en meşakkatli adımlardır. Dolayısıyla ihracatın en basit yöntemi olan e-ihracat konusu girişimcilere büyük bir avantaj sağlamaktadır.

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor. Geliştikçe de beraberinde pek çok kolaylığı getiriyor. Birkaç dakika içinde milyar dolarlık dolaşımın söz konusu olduğu e-ticaret de elbette teknolojinin bir ürünü. Eğer Irak’a e-ihracat yapmak isterseniz muhakkak sitede kapıda ödeme tercihi bulunmalıdır. Çünkü Irak ve diğer Orta Doğu ülkelerinde kredi kartı kullanımı yaygın olmadığı için genellikle kapıda ödeme tercih edilmektedir.

Fulfillment adı ile bilinen sistem e-ihracat yapmak isteyenlerin iyi bilmesi ve anlaması gereken bir sistemdir. Bu sistem ürünlerinizi o ülkede stoklamanızı ve iadelerin alınmasını sağlamaktadır. Eğer sizler de ürün fiyatınızın üzerinde bir kargo bedeli ödemek ya da ödetmek istemiyorsanız bu sistemi kullanmalısınız. Çünkü hedefiniz olan işletmeler ya da şahıslar asla ürün fiyatından daha yüksek bir kargo bedel ödemek istemeyeceklerdir.

Bknz : E-ihracat

başlıklar