İhracat 180 Gün

İhracatçılar, ihracat fiyatını Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı. Uygulamanın hacmi 6 ay süreyle geçerli olacak, sonraki ihracat 180 gün içinde ihracat Türkiye’ye gönderilecek ve en az yüzde 80’lik ihracat değeri bankaya satılacak. Bu kararname 2008 yılına kadar geçerlidir.

Maliye Bakanlığı ve Türk parasının değerini koruma konusunda 32 sayılı Maliye Bakanlığı tebliği resmî gazetede yayınlandı. Bildirime göre, Türkiye sakinleri tarafından üretilen ihracat fiyatı, daha sonra ithalatçı, ihracata aracılık eden bankaya havale için hemen ödeme yapacaktır. Ülkeye ödeme yapmak için son tarih, veriliş tarihinden itibaren 180 günü geçmeyecektir. Bu harcamaların en az yüzde 80’inin bankaya satılması gerekecektir. Yurt dışındaki müteahhitlik firmalarının ürettiği ihracat bedeli, 365 gün içerisinde ülkeye ulaştırılacak ve bankaya satılması gerekecektir. İhracatçılar, ihraç edilen malların maliyetlerini kendi ülkelerine göndermekten, bankalara satmalarından ve ihracat hesabını kapatarak sorumlu olacaklardır. İhracata aracı olarak hareket eden bankalar da süreci takip etmek zorunda kalacaklar.

Geçerlilik 6 Ay

Ülkeye ödeme yapmak için son tarih, gerçek yayın tarihinden itibaren 180 günü geçmeyecektir. Bu harcamaların en az yüzde 80’inin bankaya satılması gerekecektir.

İhracatçılar ülkeye ihraç edilen malların maliyetinden sorumlu olacak, bankalara satılacak ve ihracat hesabına kapatılacaktır. Kredi riski edinilerek bankalar veya şirketler tarafından ticari risk kabul edilirse, Hazine ve Maliye Bakanlığı ihracat fiyatının ülkeye getirilmesinden sorumlu olan kişileri belirleyecektir. İhracatta aracı olarak hareket eden bankaların ihracat fiyatlarının teslimi ve satışını takip etmesi istenecektir.

Maliye Bakanlığı, bir tebliğ yürütmek, hukuki durumları değerlendirmek ve tamamlamak, özel durumları incelemek ve tamamlamak, yabancı para süresini uzatmak, yabancı para ithal etme yükümlülüğünü kısmen veya tamamen geri çekmek, belirlenen miktar ve süreleri belirlemek ve değiştirmek üzere tüm olası önlemleri almaya yetkilidir. Tebliğ hükümleri 6 ay süreyle İhracat 180 Gün sebebiyle geçerli olacaktır.

10 Teklif Çözümü

Gazeteler dünyasındaki haberlere göre, Türkiye zor bir dönem geçirdi ve bu dönemde büyük ihracatlarla çıktığını belirtti. Albayraç, aşağıda sıralanan 10 öneri için çözümler sunduğunu söyledi:

* Belirlenen kapsamda İhracat 180 Gün süresi 360 ​​güne değiştirilmeli, böylece ihracatçılar müşterilerini daha uzun bir süre kaybetmeyecek.

* İhracat fiyatının yüzde 80’i bankaya satılmalı, yüzde 40’ına kadar çekilmeli

* Düşük kar marjlı sektörlerde döviz kuru riski nedeniyle ihracat maliyetlerini döviz cinsine dönüştürürken döviz kuru sabit kalmalıdır.

* Transit ticaret, özel ihracat hesapları (bavul ticareti) ve ihracatı mikro ihracat çerçevesinde ihbar alanına dahil edilmelidir.

* Serbest bölgeler, KKD’nin düzenlenmesinde olduğu gibi, döviz kredisi faaliyetlerinde F-inci yurtiçi döviz olarak kabul edilmelidir.

* 6 aylık uyarı cümleleri yenilenmemelidir

* Tescil tarihi, tahliye tarihi ve ihracat fiyatının varış tarihi ile ilgili olarak, ihracatçımızın lehine olabilecek dalgalanmaları ortadan kaldırmak gerekir.

* Güvenilir bir bankacılık sisteminin bulunmadığı ülkelerde, ülkeye döviz ithal ederken bizi koruyan yöntemler öne sürmeliyiz.

* Döviz kurlarında rekabet ortamının bulunmaması nedeniyle para başka bir bankaya devredilmelidir.

* Bu Tebliğ hükümlerine uymayanlar için, ihracat fiyatının% 5’ine kadar idari para cezası makul bir düzeye indirilmelidir.

bknz: E-ihracat